26 Mei 2018

Saya dan politik negara: Bahagian 1

Perkataan POLITIK mula saya dengari ketika saya berumur 7 tahun, ketika di darjah satu. Ketika itu saya sekeluarga tinggal di dalam Kem Seberang Takir, Kuala Terengganu. Ayah seorang anggota Tentera manakala ibu adalah suri rumahtangga sepenuh masa. Ekoran komitmen tugas ayah sebagai tentera, dan selepas sekolah masa saya sudah tentu dihabiskan di rumah, maka cerita-cerita berkisarkan politik tempatan banyak saya dengari dari ibu saya.

Tidak banyak yang saya pelajari dari rentetan peristiwa politik semasa Pilihanraya Umum (PRU) ke-7 pada tahun 1986. Di tempat kami, DUN Seberang Takir, hanya ada dua sahaja parti yang bertanding; Barisan Nasional (BN) dan Parti Islam SeMalaysia (PAS). Logo parti cukup mudah saya kenali, Dacing dan Bulan Penuh.

Ibu dan ayah adalah pengundi pos. Ayah mengundi di Markas Kem, manakala Pegawai Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) datang membawa kertas undi ke rumah kami di Blok Kediaman Rumah Pangsa Anggota. Itulah kali pertama saya melihat kertas undi, ibu memangkah betul-betul di hadapan saya dan saya masih ingat saiz pangkah yang ibu tanda pada kertas undi tersebut. Pegawai SPR pun nampak. “Tak perlu nak sorok-sorok..” kata ibu saya sambil senyum meleret.

Apa yang melucukan sehingga kini adalah pabila saya teringat bahawa saya tidak tidur semalaman kerana melihat siaran langsung pengumuman keputusan pilihanraya. Bayangkan seorang murid darjah 1 tidak tidur malam semata-mata menunggu keputusan pilihanraya! 

Saya masih ingat ketika itu, pengantara RTM membacakan keputusan. Mereka juga bergilir-gilir muncul di depan kamera. Terdapat sebuah jag air sejuk yang besar bersama gelas diletakkan bersebelahan mereka. Pada masa itu, tiada keputusan tidak rasmi yang ditayangkan, hanya keputusan rasmi yang terpapar di kaca TV. Kesemua keputusan diterima terus melalui telefon rasmi Pegawai Pengurus SPR kepada produser RTM. Proses pengiraan undi ketika PRU 1986 (Sumber: my1foto.penerangan.gov.my)

YB Datuk Abdul Rashid Ngah merupakan ADUN Seberang Takir yang dipilh ketika itu. Jika tidak silap saya, beliau merupakan antara ADUN BN yang paling lama kekal di DUN Seberang Takir. Beliau masih lagi menang pada PRU tahun 1999 walaupun ketika itu PAS menjadi Kerajaan Negeri. Beliau memang banyak berjasa kepada komuniti Seberang Takir.

Datuk Abdul Rashid Ngah (Sumber foto: Persatuan Sejarah Malaysia).Tiada ulasan:

Catat Ulasan