18 Ogos 2014

Gambar aksi berani Ketua Polis Negara ketika peristiwa amukan Prebet Adam

Gambar ini barulah dikatakan gambar yang dirakam oleh jurugambar yang sentiasa praktikkan elemen "Don't capture pictures, you must capture moments.."

Gambar ini merupakan sedetik rakaman peristiwa cemas pengepungan amukan seorang lelaki yang disyaki telah melepaskan tembakan liar di sekitar Chow Kit, Kuala Lumpur pada 18 Oktober 1987.Gambar yang dirakamkan oleh jurufoto BERNAMA, Encik Abdul Ghani Ismail ini menceritakan saat cemas tindakan polis dan ketangkasan mantan Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar. Waktu itu beliau bersama anggota-anggota polis yang lain berlindung di sebalik kereta, tembok dan parit. Ketika melihat Tun Hanif Omar keluar daripada perlindungan untuk mendekati sasaran, Encik Abdul Ghani tidak melepaskan peluang, muncul dengan kameranya, terlupa akan keselamatan dirinya sendiri yang terdedah kepada kemungkinan sasaran tembakan.


Menyingkap kembali peristiwa yang berlaku, Encik Abdul Ghani menyatakan bahawa situasi pada ketika itu amat cemas dan membimbangkan, namun tumpuan beliau hanya kepada pergerakan polis, terutama Ketua Polis Negara.


Encik Abdul Ghani telah menunggu sejak beberapa jam sambil berlindung di dalam longkang, semak dan tembok bersama-sama anggota Unit Tindak Khas (UTK) PDRM untuk mendapatkan ‘shot’ terbaik dengan hanya bersenjatakan sebuah kamera biasa. Beliau bersyukur kepada tuhan kerana segala-galanya berjalan dengan selamat.


Hasil siasatan mendapati bahawa lelaki yang mengamuk dan melepaskan tembakan liar tersebut dengan meggunakan senjata m-16 adalah seorang anggota tentera berpangkat Prebet bernama Adam Jaafar, berumur 23 tahun ketika itu. Beliau yang sebelum itu berttugas sebagai anggota Renjer di Kompeni C, 6 Renjer, Kem Syed Putra, Tambun, Ipoh, Perak didapati telah meninggalkan tugas tanpa izin pada 17 Oktober 1987.

Hasil rundingan dan pujuk rayu, Prebet Adam Jaafar akhirnya menyerah diri pada 19 Oktober 1987


Sumber diolah dari Berita Bukit Aman 1989, Petikan Berita BERNAMA Jan/Feb 89 dan akhbar Berita Harian 20 Oktober 1987.