21 Mac 2011

Setem perasmian bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak

Hari ini pada tanggal 21 Mac 2011 Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan melakukan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak bagi membolehkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengadakan pilihanraya Negeri Sarawak.

Jika anda mahukan perkembangan selanjutnya tentang proses pilihanraya Negeri Sarawak, sudah tentu segala macam kisah boleh didapati dari media elektronik di luar sana. Minta maaf, blog Hilang Ditelan Zaman ini tidak menyediakan cerita-ceriti berkaitan politik negara. Bukannya tidak berminat, tetapi saya enggan meluahkan pendapat saya tentang kisah politik negara ke dalam internet.

Tetapi saya lebih berminat kepada "sekeping item" yang berkaitan dengan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ini. Sebagai rakyat Malaysia, kita sedia maklum wakil rakyat yang dipilih rakyat akan memperjuangkan hak penduduk kerusi kawasan yang diwakilinya. Isu-isu berkaitan pentadbiran kawasan akan dibincangkan dalam sebuah bangunan kerajaan yang menempatkan Dewan Perbahasan, tempat Yang Berhormat (YB) berhujah, berselisih faham dan bertegang leher serta urat sebelum satu kata muafakat diambil.

Bagi Kerajaan Negeri Sarawak, dewan perbahasan untuk DUN ini sudah hampir tujuh kali berpindah tempat. Akhirnya pada 17 Ogos 1976, sebuah kompleks kerajaan lengkap yang menempatkan sebuah Dewan Perbahasan untuk DUN Negeri Sarawak telah dibina di Petra Jaya, Kuching, Sarawak. Sempena perasmian dewan baru ini, Pos Malaysia telah mengeluarkan sekeping setem kenangan-kenangan. Inilah dia "sekeping item" yang saya sebutkan tadi...


Inilah dia rupanya setem 15 sen yang dikeluarkan oleh Pos Malaysia bersempena dengan pembukaan rasmi Kompleks Dewan Undangan Negeri Sarawak. Setem ini diperolehi dari koleksi peribadi saya.

Kompleks DUN Negeri Sarawak ini digunakan dengan aktifnya sebagai tempat perbahasan dan penggubalan undang-undang negeri Sarawak. Rekabentuknya yang unik menyebabkan kompleks ini bukan sahaja dihadiri oleh YB-YB untuk berbahas, malah ramai pelancong-pelancong asing, mahupun pelancong dari Semenanjung Malaysia yang datang untuk mengambil gambar berlatarbelakangkan kompleks ini.


Wajah sebenar Kompleks Dewan Undangan Negeri Sarawak. Gambar mungkin diambil ketika hari cuti kerana keadaan sekeliling kompleks yang sungguh hening.


Walaubagaimanapun, pada 28 Julai 2009, dewan perbahasan DUN negeri Sarawak sekali lagi berpindah tempat ke bangunan baru yang dibina berhampiran tebing Sungai Sarawak di Petra Jaya, Kuching. Bangunan sembilan tingkat ini dibina dengan kos RM300 juta. Seperti kompleks DUN yang lama, ciri binaanya juga cukup unik dan pastinya akan menarik lebih ramai pelancong untuk mengambil gambarnya.


Bangunan baru yang menempatkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak yang baru. Tidak berapa pasti pula samada setem kenang-kenangan yang baru ada dikeluarkan oleh Pos Malaysia bersempena dengan perasmian Bangunan DUN yang baru ini. Betul-betul baru Bangunan yang baru ini...

Sebagai penutup entry kali ini, saya perdengarkan lagu "Mari Mengundi" ciptaan Dato' Zainal Alam yang dicipta pada tahun 1950-an. Lagu ini ditujukan khas untuk semua rakyat negeri Sarawak yang bakal membuang undi tidak berapa lama lagi.