01 Mac 2011

Pakaian tempur celoreng Tentera Darat Malaysia yang lama

Hari ini genap 78 tahun penubuhan Tentera Darat Malaysia (TDM) di mana ulangtahunnya disambut pada 1 Mac setiap tahun. TDM ditubuhkan pada 1 Mac 1933. Dalam post kali ini, saya tidak mahu menghuraikan tentang sejarah TDM kerana pembaca boleh mendapatkan maklumatnya dengan mudah di internet.

Apa yang ingin saya kongsikan bersama kali ini adalah tentang pakaian tempur Tentera Darat (corak celoreng lama) yang sudah tidak lagi digunakan pada masa kini. Mungkin ada generasi sekarang yang tidak pernah melihat pakaian tempur celoreng tentera kita pada masa dahulu.

Hampir kesemua gambar yang saya kongsikan di sini adalah koleksi peribadi ayah saya; Tn Syed Abu Bakar b. Syed Mohamad, semasa beliau bertugas sebagai Tentera Darat suatu ketika dahulu. Alhamdulillah, beliau dapat bersara dari dunia tentera dengan jayanya tanpa mengalami sebarang kemalangan atau kecederaan semasa bertugas. Ayah saya mula bertugas pada tahun 1973 sehingga tamat perkhidmatan pada tahun 1992. Pada masa tersebut, aktiviti memerangi pengganas Komunis sedang giat dijalankan sehinggalah pada tahun 1990 apabila Parti Komunis Malaya (PKM) meletakkan senjata secara rasmi.


Ayah saya (posisi bertinggung) bersama rakan platun semasa mula menyertai perkhidmatan Tentera Darat pada tahun 1973. Pada waktu ini Tentera Darat belum lagi menggunakan pakaian tempur yang mempunyai corak celoreng. Pakaian tempur di atas sebenarnya berwarna hijau muda. Lokasi gambar adalah rahsia.


Gambar ini diambil pada tahun 1979 di Kem Semanggo, Kuching, Sarawak. Ketika ini ayah saya bertugas di Rejimen ke-10 Askar Melayu Diraja (RAMD). Inilah dia sebenarnya pakaian tempur celoreng yang pertama digunakan oleh Tentera Darat Malaysia.


Ayah saya ketika perbarisan 10 RAMD di Kem Semanggo, Kuching.


Gambar diambil di Cameron Highlands sewaktu operasi bersama Kor Armor Diraja. Kereta perisai V-150 TD dalam gambar ini sudahpun ditamatkan perkhidmatannya dalam Tentera Darat.


Ayah saya bergambar berlatarbelakangkan helikopter Aloutte yang masih digunakan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sehingga kini. Rasanya kena tukar lah tu dengan helikopter yang baru...


Gambar diambil di sebuah kem di utara Semenanjung ketika ayah saya mengikuti satu operasi. Kereta perisai APC SIBMAS dalam gambar di atas masih aktif lagi digunakan oleh Kor Armor Diraja. Senang saja kalau anda nak tahu samada seseorang tentera itu sedang menjalankan operasi atau tidak. Lihat saja pada pakaian celorengnya. Kalau warna celoreng itu sudah pudar atau lusuh, maknanya tengah operasi lah tu. Ayah saya kata kain celoreng ini macam kain denim (jeans). Lebih lusuh ia, lebih selesa dipakai. Material kainnya juga lebih tahan lasak dari kain celoreng jenis baru. 


Ayah saya dan rakan-rakan platun 10 RAMD ("skot" dalam bahasa askar) sedang berehat sebentar sambil berposing di hadapan kamera ketika menjalankan satu operasi di lokasi yang dirahsiakan. Ketika ini 10 RAMD berpusat di Kem Seberang Takir, Kuala Terengganu.


Sekarang pakaian celoreng telah digantikan dengan corak yang baru. Menurut apa yang diceritakan oleh ayah saya, pakaian celoreng lama lebih bagus berbanding dengan celoreng yang baru. Ini kerana jika seseorang tentera berada dalam keadaan "menyamar" di dalam hutan, beliau lebih sukar untuk dikesan jika memakai pakaian celoreng jenis yang lama. Celoreng jenis lama lebih sesuai digunakan oleh anggota tentera yang bertugas di unit-unit khas seperti Sniper dan Marksman. Kalau nak tahu lebih lanjut, kenalah tanya ayah saya...


Pakaian tempur celoreng Tentera Darat yang baru. Pada pendapat anda, celoreng mana yang lebih cantik? Lama atau baru?


Sniper Tentera Darat Malaysia. Cuba anda lihat betul-betul pada corak celoreng yang digunakan pada pakaian dan pada senjata Sniper di atas. Celoreng baru digunakan untuk pakaian manakala celoreng lama digunakan sebagai pembalut samaran pada senjata. Corak celoreng mana yang lebih realistik? 


Tidak kisahlah sama celoreng baru atau lama, yang penting ialah semangat kesetiaan dan pengorbanan yang dicurahkan oleh setiap anggota Tentera Darat. Pakaian celoreng sebenarnya adalah pakaian eksklusif untuk anggota tentera sahaja. Saya sama sekali tidak bersetuju jika pakaian celoreng ini dipakai oleh individu-individu yang bukan dari golongan tentera.

Ayah saya pernah melahirkan rasa tidak senang pabila melihat terdapat ramai orang awam (civilian) di luar sana yang bukannya tentera, tetapi mengenakan pakaian celoreng dengan bersahaja dan sesuka hati. Cuba anda lihat di kompleks-kompleks membeli belah, berapa ramai remaja yang suka-suka hati berpakaian celoreng. Tak kiralah pakai baju celoreng ke, seluar celoreng ke, topi celoreng ke...

Tahukah anda, apakah yang diperlu dilalui oleh seorang tentera untuk melayakkan mereka memakai pakaian celoreng tersebut? Cuba anda fikirkan segala perit-jerih latihan ketenteraan yang mencabar ketahanan mental dan fizikal mereka. Anda mungkin faham, tetapi anda tidak dapat merasainya. Memahami dan merasai adalah dua perkara yang cukup berbeza.

Budak-budak remaja sekarang sedap saja melepak, mengurat aweks, membuat bising sambil bermain handphone di shopping complex dengan memakai baju celoreng ala-ala tentera. Mereka sedikit pun tidak tahu tentang keperitan dan erti pengorbanan seorang anggota tentera dalam mempertahankan negara. Tahu-tahu sekarang dah hidup senang-lenang. Adik-adik, Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) tak sama langsung dengan Program Rekrut Tentera...

Lebih menyedihkan lagi ada golongan tertentu pada zaman kini yang cuba mengangkat martabat pengganas Komunis sebagai pembela negara pula. Katakanlah apa sahaja, pendapat golongan ini memang tidak dapat saya terima langsung.

Bagi mengakhiri post kali ini saya kepilkan klip-klip video Filem "Darah Satria" dan "Prebet Lapok" yang cukup membangkitkan inspirasi anak-anak muda suatu ketika dulu untuk menyertai perkhidmatan tentera atau dengan panggilan sinonimnya dikenali sebagai "Masuk askar". Kalau anda mahu lihat aksi tentera semasa menggunakan pakaian celoreng lama, bolehlah menonton kedua-dua filem ini.


Filem Darah Satria dibintangi oleh Aman Shah, A Galak, AR Badul sebagai teraju utama. Filem tahun 1983 ini diarahkan oleh Datuk Aziz Satar. Jika anda menghayati lirik lagu ini dengan penuh khusyuk, boleh terasa semacam satu perasaan yang sukar digambarkan.Klip dari filem Prebet Lapok arahan Datuk Aziz Satar. Klip di atas mempertontonkan gelagat dan aksi AR Badul ketika mula-mula memasuki kursus asas rekrut Tentera Darat di Pusat Latihan Asas Tentera Darat Port Dickson.Klip video lagu "Hoi Kawan-kawan" dalam filem Prebet Lapok. Lagu dinyanyikan di atas trak tentera ketika perjalanan ke tempat operasi.


Kenapa sudah tiada produser filem tempatan yang berminat nak buat filem tentera Malaysia ye? Kan banyak sumber cerita dan skrip yang boleh diolah berdasarkan kisah benar perjuangan anggota tentera ketika menentang pengganas komunis dulu?

Selamat menyambung ulangtahun ke-78 Tentera Darat Malaysia kepada semua perajurit dan bekas perajurit tanahair. Pengorbanan Tuan-tuan yang tiada tolok-bandingnya kepada negara amatlah kami sanjungi. Keamanan dan kemakmuran negara kini terbina dari hasil titisan keringat, darah serta air mata anda (dan juga keluarga anda). Al-Fatihah untuk semua pahlawan negara yang telah gugur mempertahankan bumi Malaysia ini.

"Untuk semua penulis blog, ingatlah bahawa kemajuan sistem internet negara yang membolehkan kita menulis blog pada hari ini adalah terbina hasil pengorbanan para perajurit dalam mempertahankan negara." 

p/s: Entry selanjutnya saya akan bercerita tentang trak-trak askar yang pernah digunakan oleh Tentera Darat semasa memerangi pengganas Komunis. Sila klik di sini: "Trak Askar Lama"