19 Disember 2010

Moero Attack


Pada tahun 1989, kemunculan sebuah siri drama alih-suara dari Jepun telah meletuskan satu fenomena baru di kalangan kanak-kanak dan remaja muda ketika itu. Saya yang masih belajar di Darjah 4 sekolah rendah pun turut terikut-ikut sedikit dengan impak sosial yang dicanangkan oleh siri Jepun tersebut. Entah macam mana, semua kanak-kanak (tak kira lelaki dan perempuan) secara tiba-tiba suka dan minat bermain bola tampar (volleyball) ketika itu. Badminton dan bola sepak tenggelam sekejap. Kuat betul pengaruh siri alih-suara ciptaan Shotaro Ishinomori dari Jepun ini.

Poster drama aksi sukan Moero Attack. Tapi tak dapat pula cari poster berbahasa Melayu. Rasanya memang tak wujud pun. RTM buat terjemahan untuk skrip drama saja. Bahasa poster diorang tak terjemahkan ke Bahasa Melayu.

  
Dengan ini saya mempersembahkan anda kepada siri "Moero Attack". Drama sukan ini mula ditayangkan di Jepun seawal Januari 1979 (saya belum lahir lagi pada masa tersebut) sehingga Julai 1980 (saya dah lahir dah). Moero Attack mengisahkan seorang gadis Jepun bernama Kojika Joon yang mengejar cita-citanya untuk menjadi pemain skuad kebangsaan bola tampar negara Jepun.

Kojika Joon, pelakon merangkap hero dalam drama Moero Attack. Kenapa  saya sebut Kojiko sebagai hero, tak dipanggil sebagai heroin? Sebab dalam drama ni, asyik bercerita pasal pemain bola tampar wanita sahaja. Pelakon lelaki langsung tak menonjol. Watak hero lelaki hampir tidak wujud. Jadi lebih baiklah Cik Kojiko ini kita anggap secara automatik sebagai hero. Arigato guzaimas!

Setelah dialih-suara ke Bahasa Melayu untuk ditayangkan di Malaysia, nama "Kojika Joon" dipanggil dengan sebutan "Kojika Chun". Kalau anda masih ingat, betul tak? Dalam drama tu, semasa bermain bola tampar khususnya ketika hendak melakukan pukulan spike, mesti ada dialog macam ni: "Chun! Summersault!" Jadi selepas ini saya akan gunakan nama Chun sebagai ganti nama kepada Kojika Joon.


Saya tahu anda mesti tak puas hati bila tengok gambar Chun yang dalam mode hitam putih kat atas tu. Ini gambar Chun yang berwarna. Hait!

Berbalik kita kepada tunjang drama sukan bola tampar ini. Chun ingin menunaikan hasrat ibunya yang ingin melihat beliau mewakili Jepun dalam acara bola tampar di temasya Sukan Olimpik. Ibu Chun telah meninggal dunia semasa Chun masih bayi lagi dan tak tahu apa-apa langsung tentang sukan bola tampar. Walaupun Chun tidak mengenali ibunya, beliau mendapat tahu tentang sejarah dan latar belakang ibunya melalui Pengurus Pasukan Bola Tampar Shirafuji. Tuan Pengurus ini adalah sahabat baik kepada ibu Chun masa muda-muda dulu. Tak tahulah lah pula ke mana perginya ayah si Chun ni. 

Pengurus pasukan Shirafuji. Minta maaf sebab tak ingat nama beliau. Watak Tuan Pengurus ni agak serius dan beliau boleh dikatakan kedekut dalam melontarkan senyuman kepada sesiapa sahaja.
   
Ibu Chun telah mewasiatkan sebuah buku lama yang mengandungi lakaran taktik-taktik akrobatik dalam bermain bola tampar kepada Chun. Macam mana nak buat semua taktik-taktik tu, itu Chun kena fikir sendiri. Banyak kali jugalah Chun terpaksa bertapa seorang diri dalam gelanggang dewan bola tampar yang kosong dan tidak berpenghuni untuk mempelajari ilmu-ilmu tersebut. Anda jangan ingat nak menuntut ilmu seni mempertahankan diri saja yang kena bertapa. Main bola tampar pun kena bertapa juga tau.

Ini bukan bertapa, tapi ini adalah kedudukan bersedia untuk mengambil dan
membalas pukulan pihak lawan dalam permainan bola tampar.


Sebelum layak dipilih sebagai salah seorang pemain skuad kebangsaan Jepun, Chun telah mewakili pasukan Shirafuji dalam Liga Bola Tampar Jepun. Pasukan ini antara pasukan yang terhandal dalam liga tetapi selalu ditewaskan oleh satu pasukan senior. Saya tak ingat nama pasukan senior tersebut, tapi pemainnya memakai jersi warna hijau dan putih. Pasukan Shirafuji memakai jersi berwarna merah dan putih (warna bendera Nippon).

Pemain-pemain pasukan Shirafuji


Bagaimana saya boleh katakan yang siri Moero Attack ini begitu banyak mempengaruhi kanak-kanak ketika itu? Jawapan yang paling tepat sekali adalah kerana Moero Attack menampilkan pelbagai aksi-aksi akrobatik pemain-pemain bola tampar wanita, khususnya Chun kesayangan anda itu lah. Kadang-kadang bila difikirkan kembali, terutamanya bila anda yang sudah dewasa sekarang, kebanyakkan aksi akrobatik itu terlalu melampau dan tidak  masuk akal langsung untuk dipraktikkan dalam permainan bola tampar. Kalau kesemua teknik itu boleh dilakukan, pasti pingat emas acara bola tampar sudah berada dalam genggaman skuad Jepun setiap kali temasya Sukan Olimpik. Ternyata kita semasa masih di peringkat kanak-kanak, mudah ditipu dan tertipu oleh cerita-cerita sebegini. Teknik atau aksi yang dipertontonkan juga merbahaya untuk ditiru oleh kanak-kanak mahupun orang dewasa. Dalam konteks ini, RTM gagal untuk menyampaikan mesej atau pesanan amaran "JANGAN MENIRU AKSI SEPERTI INI DI RUMAH" sepanjang siri ini disiarkan di kaca TV.

Pelbagai teknik akrobatik bermain bola tampar dipertontonkan dan diperhalusi dalam Moero Attack. Setiap pemain dari pasukan yang berlainan mempunyai taktik yang unik dan tersendiri (sila rujuk klip video di bawah). Aksi-aksi sebeginilah yang selalu menjadi ikutan kanak-kanak semasa bermain bola tampar. Memanglah tak boleh buat, tapi ketika bermain, mesti akan terkeluar jeritan berupa dialog yang ditiru dari cerita Moero Attack tu. Konon-konon boleh buat lah...


Pukulan spike Summersault dari Chun. Teknik ini merupakan trade mark Chun, yang hingga kini masih disebut-sebut oleh peminat Moero Attack. Andalah tu!
Pukulan spike berkembar Summersault. Pada suatu masa muncul seorang pemain baru pasukan Shirafuji yang berkeupayaan melakukan summersault sama seperti Chun. Jadi, mereka berdua berganding bahu dalam melakukan teknik mengelirukan ini. Tetapi sayangnya teknik ini tidak kekal lama kerana pemain baru itu meninggal dunia atas sebab yang saya tak ingat. 
   


Ini lagi pelik. Pukulan spike summersault dibalas kembali dengan spike summersault juga. Ketika ini Chun telahpun diserapkan ke dalam skuad kebangsaan Jepun. Warna pakaian jersi Chun pun dah berubah dari merah putih kepada biru pekat (ada tulis Nippon lagi). Dah dekat-dekat nak pergi Olimpik dah ni...
Ada satu pasukan mempunyai dua orang pemain penyerang yang merupakan adik-beradik kembar seiras. Jadi bila melakukan pukulan spike, pasukan lawan akan terkeliru dan tak tahu mana satu di antara adik-beradik kembar tu yang akan membuat pukulan. 
Inilah dia pasukan senior berjersi hijau putih yang gagal dikalahkan oleh pasukan Shirafuji walaupun Chun dah buat macam-macam teknik. Tak tahulah macam mana diorang buat teknik mengkelabukan biji mata dengan bayang-bayang ni...
Bukan teknik bayang-bayang saja. pemain pasukan senior hijau putih ini juga berkeupayaan untuk melakukan servis kencang yang menghasilkan junaman bola berbentuk piring terbang. Mak aih! Memang susah betul nak tahan servis macam ni. Servis piring terbang ini selalu saya gunakan ketika bermain bola tampar dengan kawan-kawan sebaya.
Chun pun ada teknik servis yang tersendiri. Teknik ini dikenali sebagai "Servis Tinggi" Sebelum ambil servis dan pukul bola, kena jerit dulu "Servis tinggi!...Kalau tak sebut, tak syok dan mungkin servis tak menjadi.
Ini pula pukulan spike yang boleh menyebabkan bola itu berpusing-pusing membentuk pusaran. Boleh pening kepala melihatkannya.
Ini merupakan teknik terakhir yang dipelajari oleh Chun dari buku lakaran teknik bola tampar yang diwariskan ibunya. 


Ramai kanak-kanak yang ponteng kelas agama sebelah petang sebab nak tonton Moero Attack sebab siri ini ditayangkan di saluran RTM 1, jam 4.30 petang, dari hari Isnin hingga Khamis. Tidak kurang pula yang sanggup berlari sehingga tidak cukup nafas untuk pulang ke rumah setelah selesai kelas mengaji, semata-mata takut terlepas babak-babak awal siri ini. Manakala budak-budak sekolah sessi petang tak habis-habis merungut dan menyumpah-seranah sebab tak dapat tengok langsung. Kalau yang ada pemain VCR (video cassette recorder) tu, bolehlah buat rakaman sendiri. Tapi harga VCR ketika itu mahal, cassette pun mahal. Bilangan keluarga yang memilikinya pun boleh dikira dengan jari.


Moero Attack juga dijelmakan dalam bentuk komik Manga di Jepun. Walaubagaimanapun, komik ini tidak diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu seperti komik Tora Aman Doraemon. Satu pengajaran yang boleh diteladani dari siri Moero Attack ini adalah sikap jati diri orang Jepun yang sentiasa kuat berusaha dan tidak putus asa dalam mencapai sesuatu kejayaan. Betul lah tu. Masa nak ambil balik atau pukul bola tu, kalau tak jatuh atau guling-guling tak sah. Aspek disiplin yang tinggi dan saling menghormati antara satu sama lain (khususnya kepada orang tua) sentiasa dipertontonkan. Di negara China, siri Moero Attack ini dipertayangkan berulang-ulang kali untuk merangsang inspirasi dan semangat pemain skuad kebangsaan bola tampar wanita China, walaupun negara China dan Jepun pernah bermusuhan pada suatu ketika (Perang Dunia Ke-2). Hasilnya, mereka berjaya menjulang kejuaraan bola tampar Piala Dunia pada tahun 1981. 


Sudah saya katakan. Kalau tak jatuh, tak sah main bola tampar dalam Moero Attack ni.  Nasib baik Chun tak apa-apa.

Agaknya memang pengarah Moero Attack selalu suruh Chun buat-buat jatuh setiap kali nak ambil atau pukul bola kot.

Pendek kata, majoriti kanak-kanak ketika itu semuanya secara tiba-tiba berminat main bola tampar. Lebih mengejutkan, ramai juga yang dapat berbahasa Jepun sikit-sikit, dengan menyanyikan lagu tema intro drama Moero Attack (klip video disediakan di bawah). Selepas siri Moero Attack ini tamat, barulah sedikit demi sedikit nampak makin ramai yang kurang hendak bermain bola tampar.

Lagu tema intro episod Moero Attack


Lagu penutup episod Moero Attack


Saya pun boleh juga menyanyikan lagu bahasa Jepun seperti di atas, walaupun sebutannya entah betul atau tidak sebab tiru bulat-bulat dengan mendengar apa yang dinyanyikan di TV. Namun, saya berbangga juga kerana dapat memahami tulisan Jepun dan boleh menuliskannya kembali di atas kertas dengan tepat. Satu-satunya ayat Jepun yang saya faham dan saya boleh tulis dengan penuh yakin adalah ayat di bawah:

Sebutannya dalam bahasa Jepun ialah "Tuduku". Cuba anda sebut. Tuduku maksudnya: akan bersambung atau to be continued...Ayat ini  akan muncul di penghujung cerita setiap episod Moero Attack.