16 Disember 2010

Polis Angkasa Gaban

Kali ini saya akan bercerita tentang rancangan hiburan berbentuk aksi yang banyak mempengaruhi hidup saya sebagai seorang kanak-kanak yang aktif, tapi belum sampai ke tahap hyperaktif lagi ya. Saya mula menonton rancangan ini sejak berada di Darjah 4 sekolah rendah. Inilah dia siri aksi POLIS ANGKASA GABAN atau dalam Bahasa Jepun ialah Uchuu Keiji Gavan (宇宙刑事ギャバン). Yeah! Huh! Heeyah! Dah naik semangat dah ni...

Gaya klasik Polis Angkasa Gaban yang gagah lagi perkasa.

Siri Polis Angkasa Gaban ini diterbitkan oleh Toei Co. Ltd. (東映株式会社 Tōei Kabushiki-gaisha), sebuah syarikat animasi perfileman berpangkalan di Tokyo, Jepun. Selain Ultraman, siri aksi alih suara Gaban ini adalah salah satu lambang kemegahan kepada rakyat Jepun ketika itu. Selain Malaysia dan rantau Asia Tengara, siri Gaban ini juga turut ditayangkan dan mendapat sambutan hangat di Amerika Syarikat (AS). Di AS, siri ini dikenali sebagai Space Sheriff Gavan, dan kesemua watak dalam versi tayangan AS ini fasih berbahasa Inggeris. Di Malaysia, siri Gaban telah dialih suara ke Bahasa ibunda negara untuk memudahkan golongan kanak-kanak memahami dan lebih menghayati kebaikan serta nilai-nilai murni yang ditunjukkan oleh Gaban, seterusnya dapat mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian. Itu yang buat mudah terpengaruh tu sampai terbawa-bawa ke sekolah tu...

Dari segi fizikalnya, Polis Angkasa Gaban ini tidaklah tinggi dan besar sangat orangnya. Saiz biasa saja macam pemuda Malaysia memandangkan ketinggian lelaki Jepun biasa ketika itu masih lagi
dalam tahap sederhana. 

Gaban ditayangkan sehari dalam seminggu selama 30 minit, jam 4.35 petang di saluran RTM satu ketika itu. Setiap episod dinantikan dengan penuh debaran, walaupun sebenarnya jauh di sudut hati masing-masing sudah tahu yang walau sekuat mana pun pihak musuh, Gaban akan menang juga akhirnya.  Bila tiba masanya, semua kanak-kanak akan menunggu 15 minit lebih awal di depan kaca TV untuk menonton. Terasa macam ada satu semangat Nippon yang meresapi jiwa nurani setiap kanak-kanak yang menonton siri ini, terutamanya bila melihat Intro pembukaan sirinya (ditunjukkan di link YouTube di bawah).




Siri ini mengisahkan Retsu Ichijouji yang bertugas sebagai seorang Polis Angkasa Gaban. Misi beliau adalah untuk melindungi Bumi dari ancaman Empayar Makuu yang diketuai oleh Don Horror. Misi jahat Don Horror adalah untuk menguasai Bumi dengan menghantar kapal angkasa berserta dengan pelbagai jenis askar yang rupa masing-masing saling tak tumpah macam rupa raksasa hodoh. Takde yang handsome langsung. Taktik ini adalah semata-mata untuk menimbulkan panik di Bumi supaya Don Horror lebih mudah menguasai planet ini. 



Don Horror (duduk di belakang sekali) bersama-sama dengan konco-konco setianya yang tidak jemu-jemu melakukan kekacauan di muka bumi (dalam cerita kat Jepun aje, takdenya kat tempat lain).

Semasa sedang menimbulkan kekacauan di Bumi, Gaban tiba dengan kapal angkasanya, Dolgiran untuk menghalang Don Horror dari terus membuat onar. Gaban sebenarnya berasal dari Planet Burung, tempat di mana anggota-anggota Polis Angkasa dilatih sebelum bertugas memelihara keamanan alam semesta. Gaban ditugaskan di Bumi kerana ibu kandungnya berasal dari planet Bumi. Ayahnya berasal dari Planet Burung. Perkahwinan campur antara planet ni...

Retsu Ichijouji selaku Polis Angkasa Gaban. Handsome tak?

Takkan nak kena jaga Bumi sorang-sorang. Retsu a.k.a. Gaban juga dibantu oleh Mimi, anak perempuan tunggal Commander Qom yang merupakan Bos kepada semua Polis Angkasa di merata ceruk angkasa lepas. Mimi biasanya melakukan tugas risikan dengan cara menyamar sebagai seekor burung. Mengikut jalan cerita, Mimi dalam diam-diam menyimpan perasaan cinta terhadap Retsu a.k.a. Gaban, tetapi tidak disedari oleh Retsu kerana kesibukkan beliau menjalankan tugas sebagai seorang polis angkasa. Mimi pula dibantu oleh seorang robot bernama Marin yang selau ditinggalkan keseorangan di dalam kapal angkasa. Mentang-mentanglah Marin tu robot, takde perasaan...

Mimi Qom, pembantu peribadi Gaban. Canggih betul topi keledarnya.

Bila tiba masanya berhadapan dengan musuh, Retsu akan menghantar mesej kepada Marin dengan cara menekan butang di jam tangannya. Dalam masa hanya 0.02 saat, Retsu akan terus bertukar memakai suit   Polis Angkasa Gaban. Sebelum suit dihantar, biasanya akan kedengaran bunyi suara Marin yang mengatakan "Baju Tahan Api akan dihantar sebentar lagi...". Masa nak bertukar jadi Gaban tu, Retsu akan mengayakan gerak aksi badan yang cukup unik lagi mengkagumkan (dalam gerak perlahan). Saya dulu siap hafal lagi macam mana nak buat gerakan tu.


Apabila askar Don Horror sudah mula nak kalah, biasanya Don Horror akan mengarahkan pengikutnya supaya menghidupkan sebuah mesin untuk menyongsangkan arah putaran Bumi. Ini akan mewujudkan satu ruang lohong hitam (black hole) yang menembusi ruang angkasa Syaitan yang dibina oleh Don Horror, khas untuk dijadikan medan pertempuran untuk menumpaskan Gaban. Biasanya beliau akan memberi arahan seperti begini, "Seret Gaban ke ruang angkasa Syaitan!". Kalau anda peminat setia Gaban, mesti ingat dan hafal lah semua dialog-dialog ni. Dengan serta-merta, langit bertukar menjadi gelap dan Gaban akan memanggil sebuah kenderaan khasnya yang dinamakan Cyberian.

Cyberian, motorsikal 3 roda yang selalu digunakan Gaban untuk masuk ke dalam ruang akan Syaitan ciptaan Don  Horror.


Untuk menewaskan askar Don Horror di dalam ruang angkasa Syaitan ini bukannya mudah. Jadi Gaban selalunya akan memohon bantuan tambahan. Sebuah robot Naga bernama Dol Blue (gambar di bawah) akan muncul membantu Gaban. Gaban biasanya akan berdiri di atas kepala naga tersebut. Tak jatuh ke?


Senjata akhir Gaban adalah Pedang Laser. Ini adalah senjata yang paling bahaya dan akan digunakan pada babak-babak akhir pertempuran. Lepas tu dah takde apa-apa lagi senjata dah sebab musuh mesti akan mati punya. Tidak pernah pun saya lihat ada musuh yang terselamat dari menjadi korban pedang laser ini. Mesti anda masih ingat dialog Gaban ketika hendak menggunakan pedang laser ini. Dialog inilah yang paling kerap sekali digunakan oleh kanak-kanak ketika itu semasa berlakon memainkan watak sebagai seorang Polis Angkasa Gaban.

"GABAN Z POTONG DUA!"

Gaya hunusan Pedang Laser, senjata muktamad Gaban. Kenapa dari awal-awal tak keluar? Kan senang. Tak payah nak penat-penat bergasak separuh mati dulu untuk berlawan.


Di bawah ini, saya kepilkan klip video aksi Gaban dalam satu episod pertempuran melawan beberapa  orang pahlawan Don Horror. Anda boleh tonton bagaimana Retsu bertukar memakai suit Gaban, Don Horror menyongsangkan arah putaran Bumi lalu mewujudkan laluan ke Ruang Angkasa Syaitan. Juga ditunjukkan bagaimana Gaban memanggil Cyberian dan Dol Blue. Akhir sekali ialah aksi menggunakan Pedang Laser untuk mengerat musuh. Selamat menonton.
Minta maaf. Saya tak dapat cari episod yang telah dialih-suara ke Bahasa Melayu. Klip video ini dalam Bahasa Jepun, tapi ada disediakan sari kata dalam Bahasa Inggeris.


Bagi sesiapa yang ingin menyanyikan lagu Intro Gaban, saya kepilkan di sini lirik lagunya dalam Bahasa Jepun serta terjemahannya dalam Bahasa Inggeris. Kalau nak menyanyi, nyanyilah dengan penuh semangat ya...


"Uchuu Keiji Gavan"
Bahasa Jepun
Bahasa Inggeris

Otoko na n’ darou?

Guzuguzu suru na yo
Mune no enjin ni hi wo tsukero
Ore wa koko da ze Hito-ashi o-saki
Hikari no hayasa de
ashita e dasshu sa
[hey, hey, hey, hey]

Wakasa, Wakasa tte nan da

Furimukanai koto sa
Ai tte nan da
Tamerawanai koto sa

Gavan! Abayo namida

Gavan! Yoroshiku yuuki
Uchuu Keiji Gavan!

Warui yatsu-ra wa tenshi no kao shite

Kokoro de tsume wo toide ‘ru mono sa
Ore mo omae mo na mo nai hana wo
Fumitsukerarenai otoko ni naru no sa
[hey, hey, hey, hey]

Wakasa, Wakasa tte nan da

Akiramenai koto sa
Ai tte nan da
Kuyamanai koto sa

Gavan! Abayo kinou

Gavan! Yoroshiku mirai
Uchuu Keiji Gavan

Wakasa, Wakasa tte nan da

Furimukanai koto sa
Ai tte nan da
Tamerawanai koto sa

Gavan! Abayo namida

Gavan! Yoroshiku yuuki
Uchuu Keiji Gavan!

Aren’t you a man?

Don’t you hesitate
Fire up the engines of your heart
I am here, one step ahead
At the speed of light,
towards tomorrow we DASH!
[hey, hey, hey, hey]

Youth, oh what is youth?

It’s about not turning your back around
Love, oh what is love?
It’s about being unstoppable!

Gavan! Overflowing tears

Gavan! Bring on the courage
Space Sheriff Gavan!

Evil ones bear the face of an angel

Into your heart, they dig in with their claws
Me and you, nameless flowers,
We shall become unstoppable men!
[hey, hey, hey, hey]

Youth, oh what is youth?

It’s about not giving up
Love, oh what is love?
It’s about having no regrets!

Gavan! Overflowing pasts

Gavan! Bring on the future
Space Sheriff Gavan!

Youth, oh what is youth?

It’s about not turning your back around
Love, oh what is love?
It’s about being unstoppable!

Gavan! Overflowing tears

Gavan! Bring on the courage
Space Sheriff Gavan!

10 ulasan:

Nescafe ais berkata...

Memang mantap cerita Gaban. Esok pergi sekolah, kalau tak cerita dengan member pasal Gaban, bukan peminat setia namanya.

Syed Fairus berkata...

Iye, betul tu. Walau kena teruk macam mana sekalipun, last-last mesti Gaban juga yang menang.

Tanpa Nama berkata...

Kesatria Baja Hitam tak de kerr??

Tanpa Nama berkata...

klu ditayangkan semulakan bEsssssssssssstttt:)

kei berkata...

Aku teringat satu episod gaban yang mana makhluk jahat berbentuk lebah gergasi menyamar sebagai cikgu tarian.bila cikgu tu sentuh orang tua yang tak larat jalan pun boleh menari.ayat dia aku tak boleh lupa, 'mari menari'... (^v^)

tengku azri berkata...

utk peminat2 gaban, gaban ada filem crossover yang baru awal thun 2012, crossover dengan Gokaiger. D/load di sini: http://krdl.info/guestdl.php?show=gokaigertvnhd&ep=[T-N]Kaizoku_Sentai_Gokaiger_VS_Gavan_720[5EDC8F17]Blu.mp4 Juga ada filem sendiri Oktober ni. Bc di sini: http://www.gideonburogu.com/2012/07/new-gavan-movie.html#more

MAT PUAKA berkata...

walaupun saya lahir dalm kelompok Gen Y !
tp sy ttp minat polis angkasa gaban daaa....
(:

plague berkata...

Perghhh...syabas sahabat. Tahniah atas review menarik. Aku suka. Yang lain tanak review? Flashman, Jetman, Cybercop, Saber Rider and The Star Sheriff, Voltron, Silverhawk, Macross, Kartun yg naik moto leh jadi robot, pastu katun yang naik moto gak, tapi takle jadi robot (leader die moto tayar besar je, dok dlm tayar).

Apapun, anda hebat!

Tanpa Nama berkata...

sekolah agama sblom balik ada perhimpunan. aku akan pastikan aku dok paling belakang dekat ngan pagar. sebab senang nak lari kejar cite ni. sama gak ngan kesatria baja hitam. elok la sekolah pun 5 jengkal je ngan umah.. :p

Tanpa Nama berkata...

Selepas Gaban and Moero Attack, peminat2 yg lahir dlm tahun 80an begitu kecewa sebab tiada lagi sambungan sepertinya. Bagaikan satu ilusi kehampaan itulah maka cerita2 yg seterusnya tidak mendapat sambutan seperti 2 cerita tersebut. Walaupun ada usaha untuk melakukan comeback sequel namum peminat2 tegar belum dapat melupakannya..
Aku sendiri pun nangis sbb dh x ada sambungan.. sehinggakan mak aku sendiri ckp.. "ape ko dah giler, nangis sengsorang.." sbb aku lelaki.. muahahahhahah...
Gabannnnzzzzzzz.... sebenarnya cita2 aku nak jd hero mcm tu.. hikhikhik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...